Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.7.12
3
Rendezák, ktorý videl, zažil jeho históriu ešte za čias Rakúsko – Uhorska, Československa, keď sa tu písali tak vzrušujúce dejiny rozvoja železnice, nákladnej železničnej dopravy a ktorý tu prežíval svoje nádherné časy detstva, mladosti sa v súčasnosti dožil viac ako obdivuhodných 99 rokov.

JANKO WENZL, člen legendárnej to rodiny Wenzlovej, kde jeho mladší brat Edo (85 rokov) tu stále činorodo žije aj so svojou manželkou, bol výraznou osobnosťou Rendezu, ktorá tu ťahúnsky vytvárala a rozvíjala jeho slávne tradície od založenia Robotníckej telocvičnej jednoty RTJ, ktorá tak pozoruhodne reprezentovala aj na veľkom zraze športových spolkov v Prahe v 30-tych rokoch 20. storočia, veľký talent ochotníckeho divadla na Rendezi, predstaviteľ mnohých hereckých titulov, ktoré tu zažili veľké divácke úspechy či ako riečny námorník 1933-1935 na vojenskej pancierovej lodi „Prezident Masaryk“, ktorá bola vyzbrojená dvomi delami, 2 guľometmi a ktorá brázdila našu rieku Dunaj, aby bránila bezpečnosť najmä územia Bratislavy. Janko Wenzl od detstva miloval kúzlo a čaro parných mašín, ktoré ho priam fascinovali, a preto jeho jediným vyvoleným povolaním sa stala profesia rušňovodiča. A bolo že to parádne, veľkolepé obdobie, keď ako rušňovodič ťahal medzinárodné rýchliky na zelenom rušni ANTON 387 do Budapešti, alebo v ďalšej ére profesie na vlečkách ťahal vozne z podnikov po celej Bratislave počnúc od Cvernovky, Káblovky, Matadorky, Apolky, Bitúnku až po Ludvíkov Mlyn. Keď skončil školu priemyslovky, prešiel pracovať na riaditeľstvo železníc v Bratislave vo funkcii vodohospodára pre celé Slovensko, kde verne zostal až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1973.

Janko Wenzl, aj keď sa píše neuveriteľný rok 2012, je stále svieži, pohyblivý, s výbornou pamäťou, ktorý nám napokon neoceniteľne pomohol so svojimi informáciami o histórii Rendezu pri písaní knihy o Rendezi s jeho bratom Edom, kde by sme bez neho nemali žiadnu šancu tak podrobne popísať, ako sa tvorili dejiny jeho milovaného Rendezu.

Pán JANKO WENZL, dovoľte v mene veľkej rodiny Rendezákov vám poďakovať za všetko čo ste spravili pre spoločenský, kultúrny, športový život na Rendezi a zároveň s úctou a vďakou Vám popriali mnoho zdravia a pohodových rodinných chvíľ v kruhu vašich blízkych a priateľov.


S úctou a vďakou Rendezák – Cyril Sekerka

Novší príspevok
starší príspevok
(zobrazuje sa najstarší príspevok)

3 komentárov:

  1. Janko Wenzlovi zasielam blahoželanie k jeho 99-tke, želám mu ešte dobré zdravie do 100 -vky. ĽH.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pripájam sa k blahoželaniu pánovi Jankovi Wenzlovi k jeho úžasnému životnému jubileu a prajem mu dobré zdravie, vitalitu ako doteraz, stále spoľahlivú pamäť a úspešný finiš do stovky!

    A gratulantovi Ľudkovi Havlovičovi odkazujem, nech si z pána Janka Wenzla vezme príklad a tiež to v dobrom zdraví a s dobre slúžiacou pamäťou potiahne až do stovky :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aj ja sa pripajam....som byvala Rendezacka...urcite si ma este vela ludi pameta,aj ked tam uz 30r.nebyvam....kto by sa chcel spojit som na fb.......s pozdravom ANKA LIPOVA(BENčIčOVA).

    OdpovedaťOdstrániť