Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.3.13
7
Miestny úrad v Rači

Ing. arch. Iveta Virsíková
Oddelenie územného plánovania
a stavebného poriadku

Kubačova ul.
Bratislava
831 06

Bratislava,   4. 3. 2013

VEC: Pripomienkové konanie k štúdii „Dopravno-kapacitné posúdenie vplyvov Obytná zóna Rača – Rendez 2013“ – zodpovedný projektant Ing. Tokár a kolektív.

Štúdia „Dopravno-kapacitné posúdenie vplyvov Obytná zóna Rača – Rendez 2013“ je len v polohe teoretických konštatovaní za ideálnych dopravných cestných priepustných podmienok, ale reálne nezohľadňuje súčasnú dopravnú situáciu roku 2013.

1) Rendez disponuje jedinou cestnou komunikáciou II. triedy so šírkou cesty v priemere 6,60 – 6,80 m vybudovanou ešte z parametrov bývalej poľnej cesty, kde pri čelnom strete kamiónov alebo veľkých nákladných vozidiel a tiež aj autobusov MHD vzniká dopravná situácia, kedy obe vozidlá idúce oproti sebe vzdialenostne 30-50 cm sa dokážu navzájom vyhnúť len pri úplne nízkej cestnej rýchlosti, niekedy dokonca musí jedno vozidlo zastaviť.

2) Jediná cestná hlavná komunikácia II. triedy, ktorá sa tiahne v pásme železničného priecestia Rača – Rendez – Šajby – Dopravná ulica – Vajnory viadukt má najproblémovejšie dopravné miesta na Dopravnej ulici od bytoviek č. 7-49, 2-20 až po ulicu Paseky, kde keď vznikne dopravná nehoda, je dopravná priepustnosť úplne zablokovaná, lebo neexistuje žiadna iná náhradná komunikácia, kde by sa mohli dopravne vyhnúť následkom dopravnej nehody (množstvo dokázateľných dopravných nehôd, ktoré tu vznikli + padnutie stromov po víchrici 2006-2007, kedy sfunkčnenie priechodnosti automobilovej dopravy a MHD nastalo až po 7 hodinách).

3) Štúdia absolútne neregistruje a nerešpektuje reálnu skutočnosť, že Rendez (Východné) MČ Rača disponuje aj veľkým areálom SKLADOV na Šajbách + Račianske družstvo, kde sa za 24 hodín denne vykladá a nakladá rôzny prepravovaný tovar, navyše osobné autá si skracujú cez celý Rendez svoj dopravný čas buď smerom Rača – Rendez – Vajnorský viadukt – centrum mesta alebo z mesta a vidieka  smerom do Rače. Frekvencia tejto automobilovej dopravy už nie je len v dopravných špičkách ráno a popoludní, ale časovo sa rozložila od skorého rána až do cca 21. hodiny večer.
4) Štúdia nezohľadňuje najzákladnejšiu reálnu skutočnosť škodlivých dopadov na kvalitu životného prostredia v podobe veľkej koncentrácie výfukových plynov, exhalátov, prašnosti, hluku, otrasov budov, atď., ktoré závažne ohrozujú zdravie a životy obyvateľov Rendezu + dopravná bezpečnosť chodcov.

5) Pre začatie výstavby 69 - 73 rodinných domov v projekte PASEKY – RENDEZ je bezpodmienečné prvotné vybudovanie nového cestného dopravného ťahu – ťahov, smerom rôznych variantov RENDEZ – CENTRUM MESTA a späť. Súčasný stav hlavnej cestnej komunikácie II. triedy s priemernou šírkou cesty cez celé dopravné pásmo Rendezu je už dnes na hrane kolapsovej únosnosti a každá ďalšia výstavba domov (72 rodinných)  by logicky priniesla nárast počtu áut + obyvateľov, ktorú by súčasný stav dopravnej priepustnosti hlavnej cesty II. triedy už nezvládol. Statická doprava v súčasnej dobe je už za hranicou únosnosti na celom Rendezi na úkor ničenia nedostatkových zelených plôch.


S úctou za Občianske združenie RENDEZ

SEKERKA Cyril – predseda
HALADÍK Miroslav - podpredseda

7 komentárov:

  1. Vazeny pan Sekerka, dokedy budete pouzivat neoficialny madarsky nazov Rendez? Jedna sa o mestku cast Vychodne, nie nejaky Rendez, ked uz pisete o ulici Paseky spravne sa jedna o ulicu Na pasekách, tak by som Vas poprosil sklonovat a pisat spisovne v statnom jazyku.

    S pozdravom

    maly chlapec

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je to uz trosku trapne, rovnako ako cely p.poslanec, co je to Rendez? nejaky novy nazov? preco p.poslancovi vadi ze sa po 30rokoch konecne niekto podujal nieco postavit v takej Bohom zabudnutej pustatine akou Paseky su? zrazu je argument ze nieje komunikacia a ze uz tych min. 30rokov je dana komunikacia v zalostnom stave mu nejako nevadi? co spravil doteraz preto aby tu cestu opravili? nic? je to len bla bla bla, snaha sa nejako zviditelnit lebo volby sa blizia. Tento clovek pre Vychodne realne nic nespravil od kedy je v komunalnej politike. Nikdy v zivote som ho nevidel dalej ako v okoli jeho domu, na nejake Paseky zvysoka sral a zrazu mu na nich strasne zalezi

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ano dokazali ste vela a to hlavne vyhadzovat nas vulgarnym primitivnym sposobom ako male deti z ihriska na Sajbach, urcite Vam to pomasirovalo Vase nizke ego Vy nemate co robit v politike a uz vobec pisat o ulici Na pasekach

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zvlastne,ako tento Pilinsky alias starosta Jona dokazal pred volbamy osprostit obcanov Race. A oni mu uverili. A pritom si nevsimli,ze si ho tu dosadila stavebna lobby. V civilizovanej obci by ho uz davno obcania defenestrovali. A robil by to kde nic nepokazi. Bol by totiz opat nezamestnany.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Predpokladam ze vacsina ludi, az na posledny komentar su zakomplexovane hovada. Pokial ste chceli zit v strede urbanizacie,nemali ste sa stahovat na RENDEZ,RENDEZ tomu hovori kazdy domaci a NIKDY to nikomu nevadilo. A ak to vadi tebe, nech sa paci, rovnako ako tie CPckarske hovna aj ty mozes toto sidlisko opustit. Pravdepodobne ste pod vplyvom trapneho Matusa,ktory by najradsej prestaval cele sidlisko.

    Nechceme nove bytovky a ani rodinne domy na ukor toho ze sa nam tam nastahuju dalsie hovna ako vy a ako pan Sekerka spravne poznamenal,zatazia dopravu na komunikacii,ktora naozaj nezvlada.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ad Anonymný 27.3.2013 11:02:00
    Žiadam aj v emotívnych a nahnevaných príspevkoch zachovať korektnosť a nepoužívať vulgárne, urážlivé slová.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. co je to CP? dopravna komunikacia je zatazena od 90tich rokov, pretoze p.Sekerka nedokazal nic VOBEC NIC realne vybavit ako p.poslanec

    OdpovedaťOdstrániť